V CONCURS DE CRISTAL·LITZACIÓ A L'ESCOLA

V CONCURS DE CRISTAL·LITZACIÓ A L'ESCOLA.


1.- INTRODUCCIÓ.

Les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Rovira i Virgili, juntament amb l'Obra Social "la Caixa" organitzen conjuntament el V CONCURS DE CRISTAL·LITZACIÓ  a les escoles de Catalunya.

Aquests curs 2015-16, els alumnes de 4t d'ESO que cursen la matèria de Química de la nostra escola, participaran per primera vegada en aquest concurs, juntament amb altres 49 centres de tot Catalunya.


Per accedir a la web amb tota la informació d'aquest concurs, feu click al link següent:


Veureu que a la web teniu informació tant d'aquesta edició del concurs, com de les edicions anteriors, així com materials relacionats (presentacions, videos, etc.) que ens aniran molt bé per comprendre millor l'objectiu de la pràctica química que realizarem.

També podeu trobar l'accés a les Bases d'aquesta V edició.
 
Així mateix també podeu trobar informació més actualitzada a la pàgina de Facebook del concurs, on podeu accedir fent click aquí:


La imatge següent correspon a un pòster general sobre el concurs, confeccionat per Mercedes Aguilar, que resumeix bastant correctament el que és el concurs, així com algunes dades importants de l'edició d'aquest curs.

 
Amb tot, us donem algunes dades important que fan referència al procés que seguirem per participar en aquest concurs:
 •   El concurs consta de dues fases:
  • Fase escolar: Els alumnes participants en cada centre es dividiran en grups de 3 per tal de realitzar els continguts del curs. Cada centre participant seleccionarà un grup de tres alumnes que participarà en la final entre tots els equips dels diferents centres (Fase final). Aquesta fase escolar s'haurà de realitzar entre els mesos de gener a abril de 2016. 
  •  Fase final: En aquesta fase només participaran un equip de cada centre. Tindrà lloc el proper divendres 6 de maig de 2016 a la seu de Cosmocaixa de Barcelona. Aquesta fase consisteix en una de presentació dels resultats davant un jurat. Els millors equips seran premiats tenint en compte aspectes cristal·logràfics i del pla de treball i de presentació. 

Podreu seguir les evolucions d'aquestes dues fases a través d'aquest blog, així com a la web de l'escola, a la seva pàgina de Facebook i al seu compte de Twitter, on podreu accedir des d'aquí mateix, fent click als links corresponents.

En aquests mitjans anirem penjant fotos, videos i informació relacionada amb els nostres avenços en aquest treball. Us animem a fer una ullada !!!


2.- OBJECTIUS. 
 1. Utilitzar diferents fonts d'informació i comunicació per fonamentar treballs científics.
 2. Obtenir cristalls d'ADP (Ammonium Dihydrogen Phosphate) a partir de dissolucions saturades refredades lentament, analitzar la seva eficàcia i comparar els resultats.
 3. Comprendre i expressar-se en llenguatge científic.
 4. Obtenir conclusions de les dades i observacions.
 5. Observar i complir les normes de seguretat al laboratori.
 6. Conèixer i utilitzar apropiadament el material de laboratori.
 7. Valorar el treball en equip com a fi per portar a bon port les activitats.
 
3.- INFORMACIÓ RELACIONADA.

A continuació us mostrem tot una sèrie d'informació que us permetrà conèixer una mica millor què és això de la cristal·lització, en què consisteix, de quins factors depèn, com es poden obtenir cristalls de substàncies d'ús quotidià amb experiments senzills, així com un altre video amb el procés que van seguir els companys de l'Institut de Vilaseca (Tarragonès) en la seva participació en una edició anterior d'aquest Concurs de cristal·lització a l'escola.

   1.- ¿Cómo se forman los cristales minerales?
L'estructura cristal·lina és la forma sòlida de com s'ordenen i empaqueten els àtoms, molècules, o ions. Aquests són empaquetats de manera ordenada i amb patrons de repetició que s'estenen en les tres dimensions de l'espai. La cristal·lografia és l'estudi científic dels cristalls i la seva formació.
   2.- La cristal·lografia entra als instituts.
Video de la Universitat Rovira i Virgili on es donen detalls d'aquest Concurs de cristal·lització, on participen uns 50 centres de tot Catalunya.
Aquest concurs és una proposta de divulgació científica sobre el món de la cristal·lografia organitzada per la UB, la UAB i la URV i dirigida a professors i alumnes de segon cicle d'educació secundària obligatòria i de batxillerat.
   3.- Fem cristalls d'ADP? INS Vilaseca i INS El Cairat d'Esparraguera.
Aquest serà l'experiment que haurem de fer per tal d'obtenir els nostres cristalls d'ADP (Ammonium Dihydrogen Phosphate).

4.- Experiments senzills de cristal·lografia.
A continuació us presentem 4 videos amb experiències senzilles que us permetran obtenir cristalls de diferents substàncies (sal, sucre, aspirina, etc.). En podeu trobar molts més a Youtube.
Us animem a fer-ne algú. Amb compte !!!

a) Experimento de cristalización de la sal.
 
b) Una estalactita en siete días.

 c) Como hacer cristales de azúcar.
 
d) Bosque de aspirina.4.- EL CONCURS A LA NOSTRA ESCOLA.

En aquest apartat us anem penjant les fotografies i videos que anem fent durant els procés del concurs.
Així mateix també trobareu una presentació molt interessant sobre els aspectes més importants de la cristal·lització i l'experiència al laboratori que farem al nostre centre.
Cal fer-li una mirada i seguir les indicacions que s'aniran donant durant el procés. 
Per veure aquesta PRESENTACIÓ, fes click aquí.

Esperem que us agradi !!!  

-----------------------------------------------------------------------------

Ja hem començat a donar les primeres passes al V Concurs de Cristal·lografia. 

Els alumnes han quedat distribuïts en 8 equips. Són els següents:

EQUIP 1: Antonio García, Marina Naharro i Claudia García.
EQUIP 2: Jorge Gómez, Joel Olivera i Teo Rubio.
EQUIP 3: Cristina Hidalgo, Sandra Ozáez, Marta Moya i Natalia Villanueva.
EQUP 4: Silke Hurtado, María Chorro i Laura Ruiz.
EQUP 5: Carlos Luque, Fran Velasco i Gerardo Rubio.
EQUIP 6: Andy Pereira, Gabriel López, Fernando Manzano i Adrià Campdepadrós.
EQUIP 7: Cristina Ye Zhou, Valentina Charfuelán, i Judith García.
EQUIP 8: Ixone Alonso, Ainhoa Guerrero i Adrián Ahumada.  
   
Com podreu observar ja hem obtingut unes primeres formacions cristal·lines ben interessants.
Seguim treballant...
 
LES NOSTRES EXPERIÈNCIES

L'EQUIP 5 format per en Carlos Luque, Gerardo Ruiz i Fran Velasco ens han escrit això sobre la seva experiència el primer dia d'activitat pràctica al laboratori.

"En primer lloc vam preparar una dissolució amb 300 g d'ADP amb 500 mL d'aigua. Vam escalfar aquesta dissolució i constantment estàvem remenant-la, per tal d'afavorir al màxim la seva dissolució.

Vam escalfar fins a una temperatura de 90-95 ºC, en aquest moment ja teníem tot l'ADP dissolt. Vam deixar refredar una mica la dissolució i la vam passar a un recipient de plàstic i aquest dins d'un altre recipient de porexpan, per tal d'afavorir un refredament lent i així una bona nucleació.

Us deixem dues imatges d'aquest procés i un video. Esperem que us agradi"  

L'EQUIP 7 format per Cristina Ye Zhou, Valentina Charfuelán, i Judith García ens fa arribar aquestes imatges de la seva experiència amb el procés de nucleació i el primer dia que van intentar fer creixement cristal·lí.
 
Així mateix, aquest EQUIP 7, ha editat un video molt interessant amb el seu treball d'aquests dies. Us el presentem a continuació:


Ens expliquen com els hi va anar...

"En aquest video us presentem el procediment, explicat breument, pas a pas com es fa la nucleació acompanyat d'imatges i videos. Aquest primer experiment ho vam acabar en 2 dies. PRIMER DIA: Vam començar a preparar la dissolució, com podeu observar en el video els recipients son massa petits per a la quantitat d'ADP que volem afegir, per això vam utilitzar 2 recipients, ho vam preparar per separat i per últim o vam barrejar dins del recipient de porexpan. SEGON DIA: Aquest dia només ens calia observar el resultat i apuntar totes les dades com el pes, les característiques, etc. El resultat ens va sorprendre, vam obtenir molts bons cristalls que podrem utilitzar per a un pròxim creixement. "
 

L'EQUIP 1 format per Antonio García, Marina Naharro i Claudia García ens deixa aquestes imatges del seu procés.
 

 

L'EQUIP 4 format per Laura Ruiz, Silke Hurtado i María Chorro ens expliquen la seva experiència:

"El nostre primer experiment ha consistit en provocar una bona nucleació, que consistia en crear el que s'anomena nucli o llavor, que després farem créixer.
Hem utilitzat una dissolució de 300g d'ADP i 500ml d'aigua (és a dir, una concentració d'ADP de 600 g/L) i l'hem escalfat fins a la temperatura d'ebullició.

Durant 3 dies l'hem deixat refredant lentament, ben aïllada i finalment ha sortit el que esperàvem, el primer cristall. Per aconseguir el color blau del cristall hem afegit colorant a la dissolució."
"Ara ja hem començat el procés de creixement del nostre cristall. Ens hem hagut d'espavilar per portar material de casa per tal de preparar una dissolució amb prou volum com per aconseguir aquest creixement. Una olla que ja no tenia cap utilitat ens ha anat prou bé."


Al final de tot el seu procés, també ens han fet arribar un video que recull una mica la seva experimentació. Aquest video el presentaran a concurs:L'EQUIP 8 format per Ixone Alonso, Ainhoa Guerrero i Adrián Ahumada també ens deixa aquestes imatges del seu procés.

Alguns dels experiments no han donat els resultats que s'esperaven. Per exemple, l'EQUIP 1 ens explica la seva experiència quan van voler fer crèixer una primera llavor:

"Després d'esperar 3 dies hem anat a veure com anava el nostre cristall, i per a la nostra sorpresa això és el que hem obtingut. Mireu les fotos !!! Sembla que hem fet alguna cosa malament i s'han format plaques sobre el cristall que volíem fer crèixer. L'haurem de tornar a fer."


 
Per últim us mostrem una foto amb alguns dels cristalls definitius d'alguns grups:DARRERES INDICACIONS:

Com ja tots sabeu la data de la final a Cosmocaixa Barcelona serà el proper divendres 6 de maig. Fins arribar a aquest punt, ens caldrà tenir en compte algunes indicacions:
1.- El proper divendres 15 d'abril serà el darrer dia que dedicarem a l'experimentació al laboratori. També dedicarem aquests dies a la preparació de la nostra presentació i del pòster.
2.- La setmana del 18 al 22 d'abril, la dedicarem  a definir la citada presentació del nostre treball i el pòster. Si és possible, també la dedicarem a fer l'avaluació final de tot el nostre treball.
3.- La setmana del 25 al 29 d'abril i la següent, acabarem de definir la nostra feina amb l'equip guanyador de la fase escolar.
De cada a la presentació que haurà de fer cada equip us donem algunes recomanacions:
1.- L'espai on podreu presentar-exposar els vostres cristalls no serà superior a 90 x 78 cm.
2.- Pel disseny del pòster i el seu contingut, mireu la presentació que es va fer amb tota la informació del concurs. Recordeu que les mides han de ser 70 cm d'ample x 120 cm d'altura.
3.- Per fer aquest pòster us recomanem utilitzar Power Point o Photoshop. Recordeu definir el tamany del vostre document proporcionalment a les mides del pòster.
4.- La presentació que haureu de fer davant dels professors no superarà els 5 minuts (3 minuts per fer la vostra presentació i 2 minuts més per preguntes del jurat). 
BONA FEINA !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada